Oululaiset ansaitsevat paremmat mielenterveyspalvelut

Julkaistu Kalevassa 17.12.2020

Voisiko hoitoon päästä ilman lääkärin lähetettä? Lappeenranta ja Vaasa ovat siirtyneet psykiatrisen hoidon puolella lähetteettömään malliin, jossa potilas pääsee nopeasti hoitoon yhdellä oven avauksella. Torniossa Keroputaalla on kehitetty vuoropuheluun perustuva psykiatrinen hoitomalli, jonka yksi olennaisimmista tekijöitä on juuri lähetteettömyys.

Tietyissä tilanteissa diagnoosi ja lähete ovat tärkeitä välineitä jatkotutkimusten ja hoidon saamisen turvaamiseksi. Katkenneen käden vuoksi tarvitaan diagnoosi, lähete kuvaukseen ja kipsihoito heti, jotta käsi parantuu takaisin oikeaan asentoonsa. Särkyneen mielen vuoksi tarvitaan hoitoa heti, mutta diagnoosi ja lähete voivat odottaa, koska tärkeimpään hoitovälineeseen eli ihmisen kohtaamiseen ei niitä tarvita.

Niin kuin katkennen käden niin myös särkyneen mielen parantumisen varmistamiseksi tarvitaan seurantaa: mihin suuntaan tilanne kehittyy ja tarvitaanko mahdollisesti lisäapua? Voidaankin perustellusti kysyä kuinka vähäiseksi yhden kerran hoitokäynnin vaikutus jää, jos hoidon seuranta ei toteudu?

Tällä hetkellä akuuttivastaanoton kautta pääsee hoitajalle vaikka samana päivänä, mutta itse hoidon onnistumisen kannalta oleellisimmat seurantakäynnit eivät toteudu tasapuolisesti: käden kohdalla seurantakäynnit onnistuvat, mielen kohdalla ei.

Tilastoissa hoito näyttää hyvältä, kun akuuttivastaanotto toimii, vaikka todellisuudessa vaikuttavaa hoitoa ei tapahdu: pahimmillaan ensimmäinen vapaa psykiatrisen sairaanhoitajan seuranta-aika menee jopa yli kolmen kuukauden päähän, jolloin tilanne voi olla jo hyvinkin toivoton.

Lähetteettömän mallin kiistattomin hyöty on inhimillisen kärsimyksen vähentyminen nopeamman ja yksinkertaisemman hoitopolun myötä. Oikea-aikainen laadukas hoito on myös avainasemassa sairauksien ennaltaehkäisyssä.

On myös osoitettu, että lähetteetön potilaan kohtaaminen lisää asiakaskontakteja. Juha Kemppisen väitöskirjan mukaan potilasmäärää onnistuttiin nostamaan 12 prosentilla ja käyntien määrää 16 prosentilla, kun siirryttiin lähetteettömään malliin. Voisiko lähetteettömyys lisätä myös Oulussa psykiatristen sairaanhoitajien päivittäistä potilasmäärää ja näin mahdollistaa mielenterveyspotilaiden kunnollisen hoidon?

Haluamme tuoda Ouluun psykiatrisen hoidon lähetteettömän mallin. Me oululaiset ansaitsemme paremmat mielenterveyspalvelut.

Paavo Koho

(kok.), lääketieteen kandidaatti

Erika Taube-Säkkinen

(kok.), lääkäri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s