Mitä on työhyvinvointi?

julkaistu Kalevassa 15.11.2021


Onko se Smartum-seteleitä, työsuhdepyöriä vai pitempiä kahvitaukoja? Onko se hyvinvoiva työ vai hyvinvoiva työntekijä?

Työterveyslaitoksen määritelmän mukaan työhyvinvointi on turvallista, terveellistä ja tuottavaa työtä, jota ammattitaitoiset työntekijät ja työyhteisöt tekevät hyvin johdetussa organisaatiossa. Itse kiteytän työhyvinvoinnin siihen miltä ihmisestä tuntuu käydä töissä.

Jos töihin on pääosin mukava mennä ja kotiin mukava lähteä, on moni asia jo todella hyvin. Työhyvinvointi ei ole yksittäinen asia kuten valmentava johtaminen, esimiespassi, ergonomisemmat työvälineet tai hyvät työsuhde-edut. Työhyvinvointi on monen erilaisen ja usein selittämättömänkin asian summa. Työhyvinvointi on sitä, että olet jotakuinkin ylpeä omasta työstäsi ja työpaikastasi. Se on sitä, että et ihan heti vaihtaisi työpaikkaa, vaikka palkka toisaalla olisikin parempi. Se on sitä, että työyhteisössäsi voi hankalistakin asioista puhua toisia kunnioittaen ja olennaiseen keskittyen. Työhyvinvointi on sitä, että voit tehdä työtäsi niin, että tunnet tehneesi taas tänäänkin edes jotain hyvin ja oikein.

Kaikki tiivistyy siis tunteeseen – ei järkeen vaan tunteeseen. Työnantajien kannattaisi korkeiden sairaspoissaolojen ja kasvavien irtisanoutumisten valossa olla kiinnostuneempia siitä, kuinka tämä jokaisen yksilöllinen työtä ohjaava tunnetila saadaan pysymään rennon, rauhallisen ja mukavan puolella ahdistuksen, kyynisyyden ja välinpitämättömyyden sijaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s