Yhdenvertaiset mielenterveyspalvelut

Aluevaltuusolle esiteltiin organisaaatio- eli toiminnanjohtamisesitys, jossa psykiaria olisi osa perhepalveluita. Valmisteltu pohjaesitys on hyvä – etenkin sosiaalipalveluiden ja lastensuojelun näkökulmasta. Oulun seudulla tehdyn kyselytutkimuksen mukaan lastensuojelulaitosten työntekijät kokevat, että lastensuojelulaitoksiin sijoitettujen lasten ja nuorten pääsy psykiatrisiin palveluihin on haasteellista.

OYS – LS 10 – Aluevaltuuston 1. kokous

Toisaalta on yhtä tärkeää huomata, että myös työikäisten ja ikäihmisten pääsy psykiatrisiin palveluihin on hyvin haasteellista. Itsemurha-ajatuksista kärsivien ikäihmisten mielenterveyspalveluiden käyttö on viimevuosina vähentynyt ja mielenterveyssyistä myönnettyjen eläkkeiden määrä työikäisessä väestössä on kasvanut viimevuosina valtavasti.

Sote-uudistuksen tärkeimpänä tavoitteena on turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut kaikille hyvinvointialueen asukkaille. Tärkeänä tavoitteena tulee muistaa myös kustannusten kasvun hillintä. Nyt valittavan organisaatiomuutoksen pitää tukea sote-uudistuksen keskeisimpiä tavoittelta: hoidon yhdenvertaisuutta, hoidon korkeaa laatua ja kustannusten kasvun hillintää. 

Luonnoksessa oleva malli erottaa psykiatrian muista terveydenhuollon erikoisaloista. Ihminen on kuitenkin kokonaisuus, jota pitää myös kokonaisuutena hoitaa. Ihmisen kokonaisvaltainen hoito on tutkitusti kustannustehokasta. 

Laadukkaan, kustannustehokkaan ja kokonaisvaltaisen hoidon takaamiseksi psykiatrian pitäisi siis olla entistä tiiviimpi osa muuta terveydenhuoltoa – ei löyhempi, kuten pohjaesitys esittää. Somaattisten eli elimellisten oireiden on osoitettu olevan yleisimpiä ensisijaisia syitä, joiden takia masennusta ja ahdistuneisuushäiriötä sairastavat potilaat hakeutuvat perusterveydenhuoltoon vastaanotolle. Kipupotilaista jopa puolella on masennustila ja usein masennuksen oikea-aikainen hoito helpottaa kipuoiretta. Viidenneksellä  sote-palveluiden suurkäyttäjistä on paniikkihäiriö ja usein paniikkihäiriön laadukas hoito vähentää sotepalveluiden käyttöä. Mitä käy ihmisen kokonaisvaltaiselle ja yhdenvertaiselle hoidolle jos psykiatrinen osaaminen siirretään perusterveydenhuollosta kauemmaksi pois perhepalveluihin?

Ehdottamamme malli, jossa psykiatria olisi hallinnollisesti perusterveydenhuollon kanssa samassa toimialueessa on Pohjois-Pohjanmaan alueen palvelutarvetta ja soteuudistuksen tavoitteita vastaava. Tämä on malli, jota viedään tälläkin hetkellä Oulun kaupungissa yhteistuumin eteenpäin ja jota tukee käypähoitosuositukset ja asiantuntijoiden näkemykset.

Ennen kaikkea ehdottamamme organisaatiomalli palvelee kokonaisuudessaan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraatiota, varmistaa mielenterveyspalveluiden yhdenvertaisen saatavuudeen ja takaa verorahojen järkevän käytön heti alusta lähtien.

Kovasta työstä ja erinomaisesta yli puolurajojen ylittävästä yhteistyöstä huolimatta muutosesitys kaatui valtuustossa äänin 51/27. Pohjaesityksen malli, jossa psykiatria siirretään perhepalveluihin tulee siis voimaan. Aluehallitus perustaa seurantaryhmän, jonka tehtävänä on seurata voimaan astuneen mallin toimintaa. Mikäli malli ei osottaudu toimivaksi voidaan organisaatiomalli tarvittaessa muuttaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s