Varhaiskasvatuksen järjestäjällä ei ole laadullista merkitystä

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi teki vuonna 2019 tutkimusraportin varhaiskasvatuksen laadusta. Tutkimusraportin mukaan varhaiskasvatuksen laadussa ei ollut eroa kaupunkien, taajamien tai maaseudun välillä tai järjestäjän eli yksityisen tai julkisen välillä. Laatu kyllä hiukan vaihteli päiväkotien välillä kunnan sisällä, mutta täysin riippumatta siitä oliko palvelu julkinen vai yksityinen tai riippumatta missä päiväkoti sijaitsi. Selittäviä tekijöitä laadun vaihtelulle olivat tutkimuksen mm. ammattilaisten vaihtuvuus, taideaineiden heikko tarjonta ja puutteet johtajuudessa.

Oulun kaupunginvaltuuston talousarviokokouksessa 28.11.2022 Vihreät tekivät esityksen varhaiskasvatuksen yksityisen palvelutuotannon alentamisesta 32.5 prosentista 30 prosenttiyksikköön täysin ideologisin perustein sysäämällä syrjään tutkitun tiedon sekä perheiden, yritysten ja koko kaupungin edun. Poliittisetkin päätökset pitää perustua tutkittuun tietoon ja tutkimusten mukaan varhaiskasvatuksen laadussa on puutteita taidekasvastuksessa, johtamisesessa ja ammattilaisten pysyvyydessä järjestäjästä riippumatta. Varhaiskasvatuksen laatua koskevat poliittiset päätökset pitäisi siis perustaa edellä mainittujen puutteiden korjaamiseen eli siihen miten varhaiskasvatus järjesteään eikä niinkään siihen kuka sen järjestää.  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s