Hammaslääkäreiden työajasta puolet paikkaamiseen

Tutkimusten mukaan hammaslääkäreiden työajasta jopa 50 % kuluu vain ja ainoastaan hampaiden paikkaushoitoon. Aikuisväestölle tehtävästä paikkaushoidosta suurin osa on aiemmin paikattujen paikkojen korjaamista ja hommaan käytetään merkittävän paljon yhteisiä verorahoja. Hyvinvointialueilla on kovien talouspaineiden alla tärkeä rooli olla kohdentamassa hammaslääkäreiden ammattiosaaminen sinne missä sitä eniten tarvitaan eli sairauksien diagnosointiin ja hoidon suunnitteluun. Hammas- ja suusairaukisen ennaltaehkäisyllä sekä paikkaushoidon vähentämiseen tähtäävällä strategialla säästettäisiin selvää rahaa.

Onko sullakin suussa muovia?

Suomessa terveyskeskusten potilasrekisteristä tehdyn tutkimuksen mukaan muovisia hammaspaikkoja joudutaan korjaamaan tai uusimaan vuosittain jopa 4,3 %. Vuosittain siis lähes joka 20. muovipaikka joudutaan uusimaan, kun taas keraamisista täytteistä joudutaan uusimaan vuosittain vain 0,9 %.

Vaikka suun ulkopuolella valmistettuja keraamisia paikkoja suositellaan tutkittuun tietoon pohjautuen käytettävän erityisesti laajoissa paikkauksissa, tehdään niitä maanlaajuisesti katseltuna kuitenkin vain 0,5% kaikista paikkauksista. Hoitosuositusten ohittaminen on kallista, epäeettistä ja kaukana laadukkaasta terveydenhuollosta.

Hammaslääkärien ammattikunta, hammaslääkäriliitto ja kunnat eivät ole olleet riittävän kriittisiä muovilla paikkaamisen suhteen vaan irtoavia paikkoja pidetään normaalina ja hoitoon kuuluvana ilmiönä. Kelakorvaukset ja hammaslääkärien toimenpidepalkkiojärjestelmä ovat luoneet kannustimet laajojenkin muovipaikkojen tekemiseen laadukkaan hammashoidon kustannuksella. Mahdollisimman nopealla toiminnalla ja muovipaikkojen tehtailulla hammaslääkäri saa paremman palkkion etenkin julkisella sektorilla terveyskeskuksessa toimiessaan. Sairauksien ennaltaehkäisevästä hoidosta hammaslääkäri ei saa erillistä korvausta.

Kun 18 % julkisen suun terveydenhuollon palveluiden kokonaistuotannosta on aiemmin paikattujen pintojen uusimista, säästyisi keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä valtavasti resursseja jos siirryttäisiin hoitosuositusten mukaiseen hoitoon. Jos minä pidän huolen siitä, että asia etenee Pohteen hyvinvointialueella pidä sinä huoli siitä, että saat hammaslääkäriltäsi ajantasaista ja laadukasta, tutkittuun tietoon perustuvaa hoitoa. Irtoilevat paikat kielivät vain ja ainoastaan huonosta hoidosta.

lähteet: PALKO, käypähoito: Hampaan paikkaushoito

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s