Kun kukaan ei uskalla puhua: kokouspalkkioiden korotus

Kunnanvaltuutetun tehtävä on luottamustoimi, josta maksetaan veronalaista kokouspalkkiota. Valtuuston kokouksia on noin kerran kuukaudessa ja lautakuntien kokouksia lautakunnasta riippuen 1-3 krt/kk. Oulun kaupunki maksaa valtuutetuille 150e/kokous. Aiemmin mukana oli yli kolmen tunnin kokouksista lisäkorvaus, josta kuitenkin viime kaudella luovuttiin.

Valtuuston käytävillä ja kulisseissa supistaan yli puoluerajojen suurempien palkkioiden perään, mutta kukaan ei uskalla mahdollisen äänestäjäkadon vuoksi tarttua asiaan.

Oulu on jäänyt jälkeen siinä miten se rahallisesti arvostaa polittiista päätöksentekoa. Kuntaliiton mukaan Helsingissä kokouspalkkio on 355 e, Tampereella 220 e ja Turussa 165 e ja kaikissa on käytössä myös pitkittyvien kokouksien lisäkorvaus.

Valtuuston käytävillä ja kulisseissa supistaan yli puoluerajojen suurempien palkkioiden perään, mutta kukaan ei uskalla mahdollisen äänestäjäkadon vuoksi tarttua asiaan. Inhoan koko sanaa ”äänestäkato”! Minusta politiikkaa pitää tehdä niin että rakennamme oikeasti parempaa ja kaupunkilaistemme näköistä kaupunkia, ei niin että varmistellaan hyssyttelyllä seuraavan kerran äänipotti.

Mielestäni pienet palkkiot ja iltakokoukset uhkaavat demokratiaa, kun valtuustoon hakeutuu pääosin vain eläkeläisiä, rikkaita tai lapsettomia ihmisiä eli ihmisiä joille kokouspalkkion suuruudella tai kokouksen ajankohdalla ei välttämättä ole suurta merkitystä. Tuskin kukaan on politiikassa pelkän rahan takia kun itse kokouksen lisäksi homma vaatii oman ryhmän kokouksia ja esityslistoihin tutustumista, mutta onhan se hullua että neljän tunnin kokouksen palkkiorahat eivät riitä lapsenvahdin palkkaamiseen. Ja mitä kävisikään kaupungin kehitykselle jos saisimme päättäjäkaartiin lisää lähihoitajia, varhaiskasvatuksen ammattilaisia, puutarhureita ja kotiäitejä? Valtuuston kokoonpanolla on oikeasti väliä!

Valtuuston kokoonpanolla on oikeasti väliä!

Aion lähteä viemään kokouspalkkio ja -ajankohta-asiaa eteenpäin. Tavoitteenani on nostaa kokouspalkkiot Tampereen tasolle ja siirtää kokoukset päiväkotien aukioloaikojen sisälle eli välille klo 8-16. Muutos voitaisiin osittain rahoittaa kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajien kuukausipalkkioiden poistolla ( 2750e/kk ja ja 5500e/kk).

Demokratian ja läpinäkyvyyden puolesta! Palataan asiaan. Iloista pääsiäistä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s