Terve keskustavisio

Julkaistu Kalevassa 23.4.2023

Kaupungin keskusta-alueen identiteetin pitää olla uniikki ja tunnistettava. Vahvuutenamme on ainakin pyöräilykulttuuri ja merenläheisyys, mutta voisimmeko profiloitua myös terveyttä edistävänä kaupunkina? Ylipainon, mielenterveysongelmien sekä tuki-ja liikuntaelinhaasteiden jatkuvasti lisääntyessä tulee kaupungin kiinnittää huomiota siihen, että kaupunki- ja liikennesuunnittelu tukee hyvinvointia.

      Oulun keskustavisiossa 2040 (KV 3.4.2017) liikkuminen on nostettu yhdeksi kehittämiskokonaisuudeksi. Tavoitteiksi on asetettu mm. kävelykeskustan laajeneminen, pyöräliikenteen helpottaminen, joukkoliikenteen sujuvoittaminen ja henkilautoliikenteen kasvun hilllitseminen. Oulun kaupunkistrategia (KV 31.1.2022) linjaa, että kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen osuutta vahvistetaan, liikunnalliseen elämäntapaan kannustetaan ja että rakennetun ympäristön toteuttamisessa huomioidaan vahvasti terveyden näkökulma. Oulun kestävän kaupunkiliikkumisen suunnitelman (KH 18.10.2021) mukaan kestävälle liikkumiselle ja oleskelulle varataan lisää katutilaa ja autoliikenteen määrää keskustassa vähennettään.

       Suomen ympäristökeskuksen liikenteen terveystutkimuksen (Lehtomäki et al. 2021) mukaan moottoroidun liikenteen terveyshaitat vuonna 2015 olivat 16200 DALYa (yksi DALY kuvaa yhtä sairauden vuoksi menetettyä elinvuotta) kun aktiivisen liikkumisen terveyshyödyt olivat lähes kaksinkertaiset liikenteen terveyshaittoihin verrattuna (-31 400 DALY). 

    Liikenteen päästöjen myötä ilmaan pääsee pieniä keuhkoihin kertyviä hiukkasia, jotka lisäävät kuolleisuutta etenkin kroonisia hengityselinsairauksia ja sydän- ja verisuonitauteja sairastavilla potilailla. Jatkuva melusaaste nostaa verenpainetta ja aiheuttaa unihäiriöitä. Liikenneonnettomuudet voivat viedä työkyvyn hetkessä. 

   Päivittäinen ulkoilu ja vähäinenkin hyötyliikunta lisäävät terveyttä ja hyvinvointia usealla eri mekanismilla, vaikuttavat työkykyyn positiivisesti ja vähentävät sairauspoissaoloja. 

     Kun keskustan yleissuunnitelmaa mietitään, on tärkeä pitää mielessä, että päivittäiseen hyötyliikuntaan ohjaavalla kaupunki- ja liikennesuunnittelulla voidaan saavuttaa suuria terveyshyötyjä samalla kaupungin imagoa ja identiteettiä vahvistaen. Oululaisten hyvinvoinnin ja terveyden kannalta on äärimmäisen tärkeää viedä kaupunginvaltuustossa ja – hallituksessa yhdessä asetetut tavoitteet rohkeasti käytäntöön. 

Tutustu tästä keskustan yleissuunnitelmaan: https://www.ouka.fi/oulu/kadut-kartat-ja-liikenne/keskustan-liikenteen-yleissuunnitelma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s