Kyläkoulujen kohtalo ja lasten oikeudet

Vuoteen 2030 mennessä perusopetusikäisten lasten määrä supistuu hurjalla 4000 lapsella. Ennustusten mukaan alakouluikäisten määrä kasvaa ainoastaan Hiukkavaaran ja Korvensuoran alueilla ja vähenee kaikilla muilla alueilla.

Lasten väheneminen tarkoittaa myös sitä, että Oulun kaupungin saamat valtionosuudet pienenevät eli laadukkaaseen koulutukseen käytettävissä olevat rahat vähenee. Lasten edun mukaista on se, että Oululla riittää rahat opettajien palkkoihin, rakennusten kunnossapitoon, koulukirjoihin, maalaustarvikkeisiin ja pihakeinuihin.

Lasten edun mukaista on myös se, että luokassa on sopivan verran samanikäisiä lapsia. Sopiva on joustava käsite, mutta ajattelen että lapsia ei saa olla niin paljoa ettei opettaja kerkeä heitä päivittäin kohdata eikä toisaalta niin vähän ettei kaveria löydy. Yhdistelmäluokat harvoin palvelevat oppimista tai sosiaalisten suhteiden kehittymistä. Lasten edun mukaista on myös opiskella terveissä ja terveyttä tukevissa tiloissa. Turvallinen kävelyyn ja pyöräilyyn kannustava koulumatka on tärkeä, mutta yhtä tärkeä on hengittävä homeeton rakennus.

Kyläkoulut ovat söpöjä – siitä ei pääse mihinkään. Mutta kun vaakakupissa ovat lasten etu tai söpö koulu, on priorisointi helppoa. Alla otteita sivistyslautakunnan pöytäkirjoista ja ehdotuksista suljettaville kouluille. Seison ehdotetun kouluverkon supistamisen ja järkeistämisen takana. Kaikki seinistä säästetty raha ohjautuu suoraan laadukkaampaan opetukseen joka juuri nyt Pisa- tulosten heikentyessä on erityisen tärkeää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s